MEK:
bruke ulike former for fortellerteknikk og dramaturgi i egne tekst-, bilde- og lydproduksjoner og kombinasjoner av disse, og begrunne valgene
Fortellerteknikk er teknikker vi bruker for å få målgruppen til å følge med. Vi har brukt mye musikk som en fortellerteknikk. Dramaturgi viser hvordan en sang/film osv er bygd opp. Et eksempel på en veldig kjent dramaturgi modell er Hollywood modellen. Hollywood modellen viser hvordan en grunnleggende film er bygget opp. Det sies også at en film må følge oppbygningen til denne modellen for at den skal bli en god film.
Nedenfor viser det hvordan Hollywood modellen er bygd opp.
Anslag: Dette er en spennende start som gjør seere interessert til å se filmen.
Presentasjon: Her blir hovedpersonene presentert.
Utdyping: I utdypningen får vi vite mer om selve konflikten.
Opptrapping: Vi har fått mer informasjon om konflikten og nå begynner den og bygge seg opp og nå klimaks.
Løsning: Konflikten blir løst og det begynner å roe seg ned. Filmen starter å gå mot slutten.
Avtoning: I avtoning blir filmen rolig, og filmen ender.
Animasjonsfilmen vi bestemte oss for å lage skulle være en ”parodi” av den kjente vitsen to tomater som gikk over en vei. Denne vitsen følger ikke Hollywood modellen helt klart, men vi kan finne mange tydelige likheter. Anslaget i filmen våres må være når tomatene er på vei bortover til lyskrysset der det kommer en ”gangster” musikk. På denne måten får vi målgruppen interessert med musikk som hjelpemiddel. Grunnen til at vi valgte ”gangster” musikk er fordi vi har laget tomatene litt tøffe. Etter dette kommer det et hovedpunkt i Hollywood modellen som heter presentasjon, her skal vi få vite om hovedpersonene. I vår film er det ingen spesiell form for presentasjon av hovedpersonene men rett etter anslaget med musikk blir den dempet og vi hovedfokuset går da fult over til tomatene. Nå kommer en utdypning der vi får vite mer om selve konflikten, på vår film er dette når den ene tomaten ser på trafikklyset og det skifter lys til grønt. Opptrappingen i filmen vår er når den første tomaten går over vegen og den andre følger etter og vi ser at lyset skifter farge igjen til rødt og det kommer en bil som treffer tomaten. Klimakset i filmen er når han blir påkjørt og når den andre tomaten sier ” Kom an ketsjup”. I avtoningen blir filmen rolig og filmen ender, dette skjer i rulleteksten i filmen vår pga selve vitsen slutter ganske brått. Siden filmen vår inneholder lite dialog har vi brukt musikk for å få frem dramaturgien på best mulig måte. Dette blir en kombinasjon av både lydproduksjon og bildeproduksjon.
MED:
bruke ulike teknikker i idéutvikling fra research til ferdig konsept, dokumentere prosessen med idéskisser og presentere konseptet for en oppdragsgiver bruke form og farger som virkemidler i egne produksjoner og vurdere virkemidlene bruke komposisjonsprinsipper innen tekst, bilde og lyd og drøfte hvordan de ulike elementene påvirker hverandre
Det aller første vi gjorde når vi fikk vite at vi skulle ha animasjon var å drive research. Sammen med hele klassen fikk vi se ulike typer animasjonsfilmer som gav oss et innblikk og inspirasjon i hvilke animasjonsfilm vi ville lage. Jeg og Camilla fant ut av vi ville lage en etterligning av en vits. Vi gikk igjennom mange vitser på internett og tenkte igjennom hvordan hver enkel vits kunne blitt gjort til en animasjonsfilm. Vi fant ut at to tomater var en enkel vits og ikke det vanskeligste å lage en animasjonsfilm av heller siden vi allerede på forhånd hadde bestemt oss for å bruke plastalina. Det neste vi gjorde var å tegne storyboard, her viser det hvordan hver ”scene”/”bilde” skal være og i hvilket utsnitt. Storyboardet inneholder også hvilke lyd som skal brukes hvor. Vi måtte også levere inn en synopsius som er et kort referat av fortellingen/vitsen. Denne leverte vi til oppdragsgiver vår som i dette tilfellet er Magnar. Komposisjonsprinsipper er prinsipper som hører sammen og skaper et bilde. Prinsippene vi har brukt er bevegelse, kontraster, fremheving og balanse osv. Kontrast komposisjonsprinsippet vi har brukt er både farge kontrast og form kontrast. For å fremheve tomatene som er runde lagde vi firkantet bygninger i bakgrunnen med rette linjer. Bevegelse er det over alt i filmen, det er alltid noe som beveger seg, biler, tomater eller trafikklys. Vi har også brukt musikk som en komposisjonsprinsipp for å fremheve hvordan tomatene er i personlighet. På ”rulleteksten” og presentasjonen av filmen har vi skrevet bokstaver på tavla, her er det også brukt mange komposisjonsprinsipper og igjennom hele filmen påvirker dem hverandre og gir filmen en helhet.
MEP:
planlegge, gjennomføre og vurdere produksjoner i tekst, bilde, lyd og kombinasjoner av disse i ulike formater og til ulike medier bruke ulike filformater, oppløsning, komprimering, vektor- og bitmap-grafikk tilpasset ulike medier.
Vi burde gjort en bedre planlegging før vi begynte å ta bildene. Vi tok alle bildene i feil størrelseformat, JPG large. Vi skulle egentlig tatt bildene i JPG small. Dette gjorde at image size’n ble alt for stor for redigeringsprogrammet premier pro. Vi måtte endre størrelsen i photoshop. Siden det var flere hundre bilder hadde det tatt mange timer å endre size’n på alle bildene, derfor laget vi en action på det ene bildet som sa hvilke størrelse bildene skulle være, slik at photoshop utførte den samme handlingen på hele mappen. En av forskjellene på mellom en gif animasjon og en flash animasjon, er at animasjoner baserer seg på en såkalt bitmap grafikk mens Flash baserer seg på vektor grafikk. Dersom vi zoomer oss inn på et bitmap bilde, vil vi etter hvert se det enkelte pixlene som bildet er bygget opp av. Med et vektor objekt vil ikke dette skje og bildet vil holde seg like skarpt.
Risiko:
Vurdering: Forsiktighet ved bruk av lysutstyr, gjennomgått i klassen. Ellers ingen risiko.
Det er viktig å være forsiktig ved bruk av alt utstyr, både lys, kamera og stativ osv.