søndag 28. november 2010

Refleksjon animasjon

MEK:
bruke ulike former for fortellerteknikk og dramaturgi i egne tekst-, bilde- og lydproduksjoner og kombinasjoner av disse, og begrunne valgene

Fortellerteknikk er teknikker vi bruker for å få målgruppen til å følge med. Vi har brukt mye musikk som en fortellerteknikk. Dramaturgi viser hvordan en sang/film osv er bygd opp. Et eksempel på en veldig kjent dramaturgi modell er Hollywood modellen. Hollywood modellen viser hvordan en grunnleggende film er bygget opp. Det sies også at en film må følge oppbygningen til denne modellen for at den skal bli en god film.

Nedenfor viser det hvordan Hollywood modellen er bygd opp.

Anslag: Dette er en spennende start som gjør seere interessert til å se filmen.

Presentasjon: Her blir hovedpersonene presentert.

Utdyping: I utdypningen får vi vite mer om selve konflikten.

Opptrapping: Vi har fått mer informasjon om konflikten og nå begynner den og bygge seg opp og nå klimaks.

Løsning: Konflikten blir løst og det begynner å roe seg ned. Filmen starter å gå mot slutten.

Avtoning: I avtoning blir filmen rolig, og filmen ender.

Animasjonsfilmen vi bestemte oss for å lage skulle være en ”parodi” av den kjente vitsen to tomater som gikk over en vei. Denne vitsen følger ikke Hollywood modellen helt klart, men vi kan finne mange tydelige likheter. Anslaget i filmen våres må være når tomatene er på vei bortover til lyskrysset der det kommer en ”gangster” musikk. På denne måten får vi målgruppen interessert med musikk som hjelpemiddel. Grunnen til at vi valgte ”gangster” musikk er fordi vi har laget tomatene litt tøffe. Etter dette kommer det et hovedpunkt i Hollywood modellen som heter presentasjon, her skal vi få vite om hovedpersonene. I vår film er det ingen spesiell form for presentasjon av hovedpersonene men rett etter anslaget med musikk blir den dempet og vi hovedfokuset går da fult over til tomatene. Nå kommer en utdypning der vi får vite mer om selve konflikten, på vår film er dette når den ene tomaten ser på trafikklyset og det skifter lys til grønt. Opptrappingen i filmen vår er når den første tomaten går over vegen og den andre følger etter og vi ser at lyset skifter farge igjen til rødt og det kommer en bil som treffer tomaten. Klimakset i filmen er når han blir påkjørt og når den andre tomaten sier ” Kom an ketsjup”. I avtoningen blir filmen rolig og filmen ender, dette skjer i rulleteksten i filmen vår pga selve vitsen slutter ganske brått. Siden filmen vår inneholder lite dialog har vi brukt musikk for å få frem dramaturgien på best mulig måte. Dette blir en kombinasjon av både lydproduksjon og bildeproduksjon.


MED:
bruke ulike teknikker i idéutvikling fra research til ferdig konsept, dokumentere prosessen med idéskisser og presentere konseptet for en oppdragsgiver bruke form og farger som virkemidler i egne produksjoner og vurdere virkemidlene bruke komposisjonsprinsipper innen tekst, bilde og lyd og drøfte hvordan de ulike elementene påvirker hverandre

Det aller første vi gjorde når vi fikk vite at vi skulle ha animasjon var å drive research. Sammen med hele klassen fikk vi se ulike typer animasjonsfilmer som gav oss et innblikk og inspirasjon i hvilke animasjonsfilm vi ville lage. Jeg og Camilla fant ut av vi ville lage en etterligning av en vits. Vi gikk igjennom mange vitser på internett og tenkte igjennom hvordan hver enkel vits kunne blitt gjort til en animasjonsfilm. Vi fant ut at to tomater var en enkel vits og ikke det vanskeligste å lage en animasjonsfilm av heller siden vi allerede på forhånd hadde bestemt oss for å bruke plastalina. Det neste vi gjorde var å tegne storyboard, her viser det hvordan hver ”scene”/”bilde” skal være og i hvilket utsnitt. Storyboardet inneholder også hvilke lyd som skal brukes hvor. Vi måtte også levere inn en synopsius som er et kort referat av fortellingen/vitsen. Denne leverte vi til oppdragsgiver vår som i dette tilfellet er Magnar. Komposisjonsprinsipper er prinsipper som hører sammen og skaper et bilde. Prinsippene vi har brukt er bevegelse, kontraster, fremheving og balanse osv. Kontrast komposisjonsprinsippet vi har brukt er både farge kontrast og form kontrast. For å fremheve tomatene som er runde lagde vi firkantet bygninger i bakgrunnen med rette linjer. Bevegelse er det over alt i filmen, det er alltid noe som beveger seg, biler, tomater eller trafikklys. Vi har også brukt musikk som en komposisjonsprinsipp for å fremheve hvordan tomatene er i personlighet. På ”rulleteksten” og presentasjonen av filmen har vi skrevet bokstaver på tavla, her er det også brukt mange komposisjonsprinsipper og igjennom hele filmen påvirker dem hverandre og gir filmen en helhet.

MEP:
planlegge, gjennomføre og vurdere produksjoner i tekst, bilde, lyd og kombinasjoner av disse i ulike formater og til ulike medier bruke ulike filformater, oppløsning, komprimering, vektor- og bitmap-grafikk tilpasset ulike medier.

Vi burde gjort en bedre planlegging før vi begynte å ta bildene. Vi tok alle bildene i feil størrelseformat, JPG large. Vi skulle egentlig tatt bildene i JPG small. Dette gjorde at image size’n ble alt for stor for redigeringsprogrammet premier pro. Vi måtte endre størrelsen i photoshop. Siden det var flere hundre bilder hadde det tatt mange timer å endre size’n på alle bildene, derfor laget vi en action på det ene bildet som sa hvilke størrelse bildene skulle være, slik at photoshop utførte den samme handlingen på hele mappen. En av forskjellene på mellom en gif animasjon og en flash animasjon, er at animasjoner baserer seg på en såkalt bitmap grafikk mens Flash baserer seg på vektor grafikk. Dersom vi zoomer oss inn på et bitmap bilde, vil vi etter hvert se det enkelte pixlene som bildet er bygget opp av. Med et vektor objekt vil ikke dette skje og bildet vil holde seg like skarpt.

Risiko:
Vurdering: Forsiktighet ved bruk av lysutstyr, gjennomgått i klassen. Ellers ingen risiko.

Det er viktig å være forsiktig ved bruk av alt utstyr, både lys, kamera og stativ osv.

fredag 19. november 2010

Animasjonsfilm!

Denne og neste veke skal vi jobbe med animasjonsfilm. Jeg jobber sammen med Camilla og vi har tenkt å lage en animasjonsfilm fra vitsen to tomater som gikk over en vei. Vi har kommet godt i gang og er klar for å filme på mandag. Vi har tegnet storyboard og skrevet synopsius og vi har laget plastalina figurene. Vi mangler kun en ting før vi kan filme og det skal vi ordne i dag. Vi må ta et bilde som skal printes ut og brukes som bakgrunn og "golv".



fredag 5. november 2010

5 november 2010

MEP:

- bruke ulike filformater, oppløsning og komprimering, tilpasset ulike medier

Jpg: Dette er det mest brukte filformatet. Jpg får du på alle kamera og det er det dem fleste bruker når dem tar bilder. Det er både fordeler og ulemper med dette formatet. Fordelen er at det tar lite plass. Jpg bruker en komprimeringsmedtode med kvalitetstap. Komprimeringsmetode med kvalitetstap betyr at bildet blir dårligere og dårligere etter hvor mange ganger du kopierer det og lagrer det igjen, derfor egner jpg seg ikke som et format med bilder av skarpe kanter eller tegninger.

Png: Dette filformatet bruker en komprimeringsmetode uten kvalitetstap, derfor lønner det seg å lagre bilder med skarpe kanter og tegninger i png istedenfor jpg. Png er ganske likt som gif men forskjellen er at png kan blande farger og gjennomsiktighet. Gif kan enten ha farger eller gjennomsiktighet. En annen positiv ting med png er at viss vi bruker png der det er store felter med helt lik farge eks mye av grafikken på en webside vil pngformatet gi en mindre fikstørrelse en jpg. Det negativet med png er at den ikke støtter animasjoner.

Raw: Dette er en RÅ-fil. Bildefilen blir kalt rå fordi den enda ikke er behandlet. Filformatet raw inneholder minimalt med behandlet data fra bildesensoren fra et kamera eller en bildeskanner. Det positive med raw er at du kan redigere alt du vil i photoshop og det er veldig god kvalitet. Det negative er at bilder av raw formatet tar enormt mye plass.

Når jeg tok bilder brukte jeg både jpg og raw. Naturbildene og hdr bilde tok jeg i jpg, dette gjorde jeg fordi jeg ikke hadde tenkt å redigere dem så mye. Produktfoto og portrettbilde tok jeg i raw. Dette gjorde jeg fordi for det er så mye bedre å redigere produktfotoene da og mye bedre kvalitet. Jeg kunne like godt tatt portrett bildene også i jpg men valgte å ta dem og i raw for bedre kvalitet.

torsdag 4. november 2010

4 november 2010

MEP

- bruke blender, lukker og ISO-verdier på kameraer

Hvor lyst eller mørkt bildet vi tar blir kalles eksponering. Dei tre innstillingene som styrer eksponeringen er blender, lukker og iso.

Lukker: Står lukkeren åpen veldig lenge blir bevegelsene dratt ut, står den kort fryses bevegelsene helt. Dette vil si at viss du skal ha lang lukkertid er det best å bruke stativ for å få bildet skarpt slik at ikke alt blir dratt utover.

Blender: Blenderen påvirker dybdeskarpheten i et bilde. Når du skal stille blenderen står det som regel bokstaven F og et tall bak. Er tallet høgt er åpningen liten, er tallet lågt er åpningen stor. Når du har stor åpning/lågt tall vil du få en tåkete bakgrunn i bildet ditt, dette er lav dybdeskarphet. Viss du har liten åpning og høgt tall blir hele bildet skarpt og det er en høy dybdeskarphet.

ISO: Iso hastigheten angis som regel fra 100 - 1600. Viss du har en iso på 100 krever den 16 ganger så mye lys som 1600. Lav iso gir fine bilder viss det er nok lys. Bruker du høy iso blir bildene kornete.

4 november 2010

MEK:

- forklare grunnleggende prinsipper for opphavsrett, etikk og ytringsfrihet og ta hensyn til dem i eget arbeid

Opphavsmannen av et produkt er den personen som har lagd/tatt produktet. Det er opphavsmannen som har opphavsrett på produktet og det er han/hun som bestemmer hvordan produktet skal brukes. Skal noen andre bruke produktet må dem kontakte opphavsmannen for å spørre om lov, med mindre opphavsmannen har lagt produktet ut med en lisens som sier at andre kan bruke det.

Etikk er etiske regler, det vil si rett og galt. Mange av reglene sier seg selv og det er feks. at du ikke skal legge ut noe som er diskriminerende eller støter personer.

I Norge har vi ytringsfrihet, det vil si at vi skal kunne mene det vi vil uten at vi skal kunnes straffes for det. I den Europeiske menneskerett konvensjonen er det også ytringsfrihet, her står det bla. hvilke rett hvert enkelt menneske har. Det vil si at viss jeg tar et bilde og det tilfeldigvis er en person på bilde som er gjennkjennelig må jeg spørre vedkommene om det er greit at han/hun er med på bilde. Er vedkommende under 16 år må jeg spørre foresatte.

Bildet ovenfor har jeg tatt. Det betyr at det er jeg som er opphavsmannen og har opphavsretten på dette bildet. Skal noen andre bruke bildet må dem spørre med meg først om det er greit. På dette bildet er det ikke noe som kan virke diskriminerende eller støte noen personer, hadde det vært det kunne jeg ikke brukt bilde.

Bildet nedenfor er av Camilla. Viss jeg skal bruke dette bildet må jeg spørre henne om lov først. Siden hun er gjennkjennelig på bildet og siden hun er over 16 er det henne jeg må spørre. Før jeg la det ut på denne bloggen også skal jeg ha spørt om lov.


4 november 2010

Jeg har vært syk siden helgen og har ikke fått gjort noen ting denne veken. Forrige veke var jeg bort og var kun på skolen onsdag-fredag. Pga dette kommer jeg ikke i mål med alle oppgavene siden jeg er syk enda og skal antaglivis ikke på skolen i morgen heller. Men jeg skal prøve å få skrive litt av læringsoppdragene i løpet av dagene. Bildene jeg har tatt er produktfoto, portrett bilde og 3 naturbilder. Jeg mangler et HDR bilde og panorama bilde.

fredag 29. oktober 2010

29 oktober 2010

I dag startet jeg hjemme. Jeg fikk tatt en del naturbilder men er ikke helt sikker på hvilke tre jeg skal bruke. Jeg fikk også tatt et HDR bilde men det må jeg ta på ny pga jeg hadde ikke stativ.










Når jeg kom til skolen tok jeg portrettbilder av Camilla, ble akkuratt ferdig med dem så har ikke rukket å se igjennom dem enda.

torsdag 28. oktober 2010

Plan for uke 43

Torsdag: I dag skal jeg og Camilla ta produktfoto. Viss vi blir helt ferdige med dette skal jeg skrive i bloggen om opphavsrett, etikk og ytringsfrihet.
Fredag: På fredag skal jeg starte hjemme, jeg skal gå ut i lysløypa og få tatt 3 naturbilder. Viss jeg finner et bra motiv skal jeg også ta et HDR bilde og panorama bilde. Etter dette tar jeg buss til skulen. Jeg skal ut i skogen ganske tidligt for å få litt mørke bilder.

28 oktober 2010 FOTO

Veke 43-44 skal vi ha foto. Vi har fått mulighet til å velge mellom 3 forskjellige pakker/oppgaver. Jeg har valgt pakke 2 som består av:
3x produktfoto
3x naturfoto
1x portrett
1x panorama
1x HDR

torsdag 30. september 2010

Hva er forskjellen på Indesign, photoshop og Illustrator??

Adope pakken inneholder mange forskjellige programmer og av og til kan dem være lette å blande, men hva bruker vi til hva egentli??:)

Photoshop: Dette programmet brukes til bilderedigering.
Illustrator: Dette programmet bruker vi til å lage logo'er osv.
Indesign: Dette programmet bruker til å eks sette i sammen ting.

30 september 2010 Grafisk

Vi har fortsatt grafisk og i dag har jeg jobbet med en oppgave der vi skulle lage et eks på en fremsiden og en baksiden på en reklamebrosjyre til en fotoutstilling.

Alle bildene fotografen har tatt var i svart hvitt, det sto også at han ønsket et stilrent å elegant design som stemmer med sjangeren og bildene hans. Av denne grunn valgte jeg mørke stilrene farger som grå, svart og hvit.

Plasseringen av bilder og tekst på fremsiden har jeg sattet slik pga jeg ville ha like mye vekt på begge sider. Jeg prøvde også på å få ca like mye luft på sidene, over, under og mellom bildene.

På baksiden har jeg valgt å ta et bilde over nesten hele siden, jeg har også skrevet kontakt info'en der. Grunnen til jeg skrev kontakt infoen på baksiden er fordi da er dem antaglivis ferdige å ble igjennom katalogen og da har dem kanskje noen spørsmål eller vil kontakte noen ang fotoutstillingen. Hadde jeg hatt kontakt infoen på fremsiden måtte di ha bledd igjennom hele for så å gått tilbake til fremsiden. Kontakt infoen er også plassert oppå en svart boks, dette gjør at det kommer bevegelse i bilde.

På baksiden ville jeg egentlig ha bildet over hele siden men bildet var for dårlig til dette..
Baksiden

Fremsiden

mandag 20. september 2010

20 september 2010


I dag har vi begynt med grafisk design. Vi skulle klare å lage en kopi av en reklame for jusk.

Målgruppen for denne er prisbevisste folk, jeg føler også at den er mer rettet til voksne kvinner en menn også, eller studenter. Vareutvalget til jusk passer til denne målgruppen og dem har fått frem prisen veldig bra at der er halv pris, dette er virkemiddler som gjør at det er lettere å nå frem til målgruppen.

fredag 17. september 2010

Wee planet & HDR

I dag har vi hatt foto. Vi fikk et oppdrag og det var å ta et panorama bilde for så å lage det til et weeplanet bildet og lage 3HDR bilder der et skulle være veldig redigert (eventyr), et lite redigert og et valgfritt.





Eventyrbildet












Weeplanet















Normalt












Valgfrittt

onsdag 15. september 2010

Mediestragier 16 september 2010

Idag har vi lest i boken " mediemøter 2 og vi har gjort et par repetisjons oppgaver som hører til kapittelet mediestrategier.

1. Hva er informasjon og samfunnskontakt?
Det er noe som organisasjoner holder på med. En vanlig definisjon på informasjon og samfunnskontakt er " organisasjoners planlagte kommunikasjon med om givelsene".

2. Hvorfor er det nødvendig for en organisasjon å drive med informasjon og samfunnskontakt? Når man driver informasjon og samfunnskontakt, er kommunikasjonen planlagt. Det vil si at noen i organisasjonen har tenkt ut en måte å kommunisere på. Tilfeldig kommunikasjon vil altså ikke være informasjon og samfunnskontakt.

3. Hva er forskjellen på informasjon og samfunnskontakt, PR og markedsføring?
En organisasjon som skal drive informasjon og samfunnskontakt, må danne seg et bilde av hvem de ønsker å nå. De typiske omgivelsene for en organisasjon kan deles opp i ulike målegrupper: nærmiljøet, journalister, offentlige myndigheter, finansmiljøer eller kundegrupper. Ut fra hvem man vil nå (og hva man vil oppnå), bruker man forskjellige metoder. Markedsføring er nesten det samme som PR.

4. Hva menes med omgivelser for informasjon og samfunnskontakt? En organisasjon som skal drive informasjon og samfunnskontakt, må danne seg et bilde av hvem de ønsker å nå. De typiske omgivelsene for en organisasjon kan deles opp i ulike målegrupper: nærmiljøet, journalister, offentlige myndigheter, finansmiljøer eller kundegrupper. Ut fra hvem man vil nå (og hva man vil oppnå), bruker man forskjellige metoder.

fredag 10. september 2010

10 September 2010

I dag har jeg fått gjort ferdig websiden min. På fremsiden gjor jeg et par forandringer, jeg byttet ut bildet og headeren. Skrifttypen jeg brukte på headeren heter "Blue Highway Linocut". Jeg valgte den skriften pga jeg syns den var kul og den var litt spesiell og ikke så kjedelig. Bildet jeg byttet ut laget jeg i photoshop med en brush. Jeg valgte å lage det i rødt og svart pga jeg ville ha et enkelt design, og syns fargene rødt og svart er ganske fine i sammen. Meny knappene har jeg fordelt på sidene pga da blir det like mye luft på begge sider og en lik balanse.


På hver enkel kategori er designet ganske likt, eneste forskjellen er hovudskriften og bildet som er rundt den. Alle bildene er fra samme brush og jeg har laget dem i samme farger som fremsiden. Overskriftene på hver enkel er en helt vanlig skrift, "Times new roman". Jeg valgte denne skriften pga jeg ville designet skulle være rent og ryddig og jeg syns skriften er fin. Jeg ville også at hovudskriften på fremsiden skulle skille seg ut i forhold til dem andre "små hovudskriftene" derfor valgte jeg en enkel en. På hver enkel kategori skal jeg legge ut arbeidet mitt nedover i midten av kategoriene. Forløpig har jeg ikke noe å legge ut.

Legger ut en link til portfolioen min, for å komme til den trykk her:)

tirsdag 7. september 2010

Tirsdag 7 september

I dag har jeg nesten blitt ferdig med index siden. Jeg har fått skiftet farge på meny knappene, dei var blå og nå er dem svarte. Jeg ville ha svarte knapper pga jeg syns det passer bedre til rød en det blå gjør. Jeg har også fått plassert meny knappene i "sirkel" rundt blomsten som jeg har på fremsiden, dette pga jeg syns det ble en fin balanse. I morgen skal jeg lage en tekstboks å få settet den inn under blomsten og der skal det stå noe slikt som " Line Tendø Åkrehamn vgs" i liten sort skrift.

mandag 6. september 2010

Mandag 6 September

Forrige veke startet vi med webdesign. Jeg var syk da så jeg fikk ikke kommet igang før i dag. Websiden vi skal lage heter portfolio og der skal vi legge inn alt arbeidet vi lager og vi skal også skrive refleksjon å publisere den der. I dag har jeg fått begynt på Index siden, jeg har laget headeren, finnet et bilde jeg vil ha på index siden og fått skrevet hvilke kategorier jeg skal ha på index siden som folk kan trykke seg videre på.



Her kan du se et bilde av hvor langt jeg har kommet.









Grunnen til jeg har valgt løkkeskrift er fordi jeg syns den er pen. Skriften har også en rødfarge pga det er den samme fargen som er i blomsten. Grunnen til jeg har plassert det med bilde i midten og meny knapper på sidene er for jeg syns det er fint.

mandag 30. august 2010

Velkommen til min skuleblogg

På denne bloggen kommer jeg til å legge ut arbeidet mitt underveis. I slutten av hvert oppdrag kommer jeg også til å legge ut refleksjonen her.